Jeugd, opleiding en jeugfanfaar

De jeugd heeft de toekomst
Het leren bespelen van een instrument is een vaardigheid die garant staat voor een leven lang plezier. Deze hobby geeft jeugdigen en ook volwassenen een mooie ontspanningsmogelijkheid op creatieve wijze en samen met anderen. Een muziekopleiding van welke aard dan ook is een waardevol element in de opvoeding en vorming van kinderen en jongeren. Het geeft zelfvertrouwen, ruimte voor creatieve ontwikkeling en vooral ook veel genoegen.

Fanfaremuziek is een essentieel onderdeel van ons culturele erfgoed. Fanfares vind men van oorsprong eigenlijk alleen in Zuid Nederland, en in bepaalde gebieden in Spanje en Italie. In de hedendaagse samenleving lijkt het steeds belangrijker om voeling te blijven houden met het culturele erfgoed. Een muzikale opleiding bij fanfare Sint Jan past daar zeker bij.

Fanfare Sint Jan uit Leijenbroek is een relatief kleine vereniging en biedt juist daardoor veel mogelijkheden aan jonge talentvolle leden. Bij fanfare Sint Jan streven wij er naar om jeugdleden binnen een jaar te laten meespelen in de jeugdfanfare 'jeugfanfaar Zitterd'. En jeugdleden kunnen na een vrij korte opleidingsperiode van twee tot vier jaar al musiceren in het fanfarekorps. Hiermee biedt de fanfare uitstekende kansen om jong talent te ontwikkelen.

Lid worden
Lid worden van fanfare Sint Jan kan het hele jaar door, we bekijken dan op welk gunstig moment je kunt instromen in de muziekopleiding. Weet je al welk instrument je wil bespelen? Dan kun je -afhankelijk van je leeftijd- daar meteen mee op les. Weet je nog niet precies welk instrument je wil bespelen? Geen paniek, dan volg je eerst een oriëntatiecursus bij muziekschool Artamuse. Daar leer je alle over de verschillende instrumenten zodat je daarna echt wel weet welk instrument bij jou past.

Jeugfanfaar Zitterd

In je eentje muziek maken is leuk. Maar samen muziek maken is nog veel leuker! Daarom zorgen we er bij fanfare Sint Jan voor dat je al na een paar maanden les op je instrument kunt meedoen met jeugfanfaar Zitterd. Jeugfanfaar Zitterd is de jeugdfanfare van fanfare Sint Caecilea uit Broeksittard, fanfare Sint Barbara uit Sanderbout en fanfare Sint Jan uit leijenbroek. Kijk voor meer informatie op de website van jeugfanfaar Zitterd.

Jeugdopleiding
Fanfare Sint Jan heeft een interne muziekopleiding, verzorgd door de gecertificeerde docenten Karlijn Salden (bugel en trompet), Jordy Rousschop (saxofoon) en Tim Aerdts (percussie en melodisch slagwerk). Deze rvaren docenten brengen de leerling van jongs af aan de fijne kneepjes van het musiceren bij. Daarnaast beschikt zowel de fanfare als de drumband over een eigen instructeur voor het opleiden en/of bijscholen van leerlingen.

Samen muziek maken gebeurt op verschillende manieren. Samenspel maakt deel uit van de jeugdopleiding. En de traditionele voorspeelavond -jaarlijks de afsluiting van het muzikale seizoen- is de gelegenheid om in diverse ensembles muziek te maken. Daarnaast is er de jeugdfanfare "jeugfanfaar Zitterd" waar samenspel iop een bijzonder manier vorm krijgt. De dirigent van de fanfare repeteert daarnaast nog regelmatig apart met de jeugd uit het fanafareorkest.