Instrumenten in het fanfareorkest

In het fanfare orkest vind je drie groepen instrumenten: de saxofoons, de koperblaasinstrumenten en het slagwerk.

                  

Koperblaasinstrumenten

De koperblaasinstrumenten in het fanfarekorps zijn:
Bugel
De bugel is een kenmerkend fanfare-instrument. Dit melodie-instrument lijkt op de veel bekendere trompet maar heeft een zachter karakter.
Trompet
De trompet is misschien wel het bekendste blaasinstrument. Daar zijn schelle toon erg geschikt voor signalen en melodie.
Hoorn
De hoorn heeft verschillende functies in het orkest, soms melodie, soms ook begeleiding. Dat komt omdat je een hoorn zowel zacht en rond als ook schel kunt laten klinken.
Trombone
De trombone (ofwel schuiftrompet) is een beetje het grotere broertje van de trompet. Hij klinkt lager dan trompet en bugel en behoort net als de trompet tot het scherp koper.
Tuba
De tuba hoort bij het "groot koper". De tuba klinkt lager dan trompet en bugel, en de tenor-tuba klinkt nog wat lager. Zijn zachte klank maakt het instrument -naast begeleiding- ook erg geschikt voor mooie zangerige melodiën
Bastuba
De bastuba is nog groter dan de tuba en klinkt nog lager. In het orkest is de bastuba vaak de ruggegraat van de begeleiding.

Saxofoons

De saxofoons zijn een aparte groep in het fanfare-orkest. Ze hebben een heel andere klank dan de koperblaasinstrumenten:
Sopraan saxofoon
dit is de kleinste van de saxofoons die in het fanfare orkest spelen. Hij klinkt ook het hoogste en is echt een melodie-instrument.
Alt saxofoon
De iets grotere altsaxofoon klinkt iets lager dan de sopraan saxfoon en heeft vaak een functie als melodie-instrument.
Tenor saxofoon
deze heeft vaak een begeleidende functie. Hij is nog wat groter dan de alt saxofoon en klinkt ook weer iets lager.
Bariton saxofoon
Deze heeft vaak samen met de bastuba's een belangrijke begeleidende functie.

Slagwerk

Het slagwerk kun je onderverdelen in:
Ritmisch slagwerk
zoals trommels, drumstel, bekken, claves, enzovoort. Deze hebben vaak de functie om samen met de bastuba's het ritme te bepalen.
Melodisch slagwerk
zoals pauken, xylofoon, marimba, buisklokken, enzovoort. Op dit slagwerk kun je verschillende toonhoogtes spelen. Deze hebben een functie als melodie-instrument of als ritme-instrument.

De slagwerkgroep van fanfare Sint Jan gebruikt zowel melodisch als ritmisch slagwerk.

© Fanfare Sint Jan | Alle rechten voorbehouden | Webdesign P.Diederen